włoskie jedzenie Kraków

Bardzo dobrą wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, który perfekcyjnie połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie najbardziej właściwe? Zwykle jest tak, że najpoprawniej dopasować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o stosownej strukturze pasującej do dania.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bezmiar przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, lecz również Sangiovese, Negroamaro, czy również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć przyzwoicie z serem, więc zamiast tego lepiej pomyśleć o dobraniu właściwego jako o okazji do tego, aby spróbować nieco bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Prócz tego lżejsze czerwone wina z są następnym wyśmienitym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby bądź warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub ewentualnie Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *