Restauracja Grodzka Kraków

Żeby w pełni zrozumieć sedno szablonowej kuchni polskiej wypada pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z towarów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego warto dołożyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była w szczególe z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była szablonowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, jednakowoż z od czasu do czasu pojawiło się też i wino, przywożone przede wszystkim z Śląska oraz Węgier.

Restauracja Grodzka Kraków

Sylwetka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako niesłychanie ostrą, z wielką ilością mięsa i kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), po największej części pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach – w związku z tym mogliśmy sobie na tę radość znacznie bardziej pozwolić.
•    Do współczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i niezwykle pikantnych sosów polskich.

Restaurants in Main Market

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki i składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza i w największym stopniu standardowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Banalną cechą kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z miejscowych warzyw, owoców, zbóż oraz towarów mięsnych.
Marynaty banalne dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w stereotypowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie stereotypowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można też znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *